در حال بارگذاری فایل ...
اپ رستوران‌های زنجیره‌ای شیلادسترسی آسان‌تر
رستوران‌های زنجیره‌ای شیلا

تاریخچۀ مختصر رستوران‌های زنجیره‌ای سابوی

در گوشه و کنار تمام ایستگاه‌های مترو و فروشگاه‌های بزرگ، لوگوی سفید، سبز و زرد سابوی از دور نمایان می‌شود! این رستوران زنجیره‌ای در همه جا و در همۀ زمان‌ها حاضر و آماده برای خدمت‌رسانی است. اما این شرکت که امروزه به عنوان یک الگوی بیزینسی موفق شناخته می‌شود چگونه کار خود را شروع کرد؟ در این نوشته که در سایت رستوران زنجیره‌ای شیلا به آن می‌پردازیم، با هم سری به مسیر پر فراز و نشیب سابوی میزنیم. با ما همراه باشید!

 شروع مسیر به دست یک نوجوان 17ساله

در سال 1965 نوجوان 17ساله‌ای به نام فرد دلوکا که نگران خرج دانشگاه خود بود، به پیشنهاد یکی از دوستان خانوادگی خود به نام پیتر باک رستورانی را در کانکتیکات خرید تا به کمک آن از پس هزینه‌های تحصیلی خود برآید. باک که خود یک فیزیکدان هسته‌ای بود به دلوکا هزار دلار برای کسب‌وکار تازه‌اش قرض داد و او هم یک ساندویچی کوچک به نام ساندویچی سوپر پیتر را در کانکتیکات به راه انداخت. ظرف یک سال آن‌ها موفق به باز کردن دو شعبه دیگر در این ایالت شدند که یکی از این شعبه‌ها هنوز فعال است.

آن دو در کمتر از یک دهه اسم رستوران خود را عوض کرده و تصمیم به زنجیره‌ای کردن بیزینس خود گرفتند. سابوی تحت مدیریت این دو شریک، رشد فوق‌العاده‌ای داشت و در سال 2002 از لحاظ تعداد شعبه‌ها از غول صنعت فست‌فود آمریکا یعنی مک دونالد پیشی گرفت. در سال 2016 هنگامی که دلوکا از سرطان خون درگذشت خواهر وی به نام سوزان گرکو زمام امور را در دست گرفت. در ابتدای کار او سابوی مجبور به بستن چندین رستوران در ایالات متحده شد زیرا برای اولین بار در تاریخ خود با ضرر خالص در چند شعبه روبه‌رو شده بود. با این حال این شکست جزئی مانع تلاش بیشتر آن‌ها نشد و در سال 2017 تیم سابوی تغییراتی در فضای رستوران‌های خود داد تا قدمی دیگر به سمت پیشرفت بردارد. از تغییرات این رستوران‌ها می‌توان به کیوسک‌هایی اشاره کرد که افراد در آن قادر بودند بدون صحبت با پرسنل رستوران ساندویچ خود را سفارش دهند. اما این تغییرات هم مانع سیر نزولی شرکت نشده و آن‌ها در همان سال باز هم مجبور به بستن نزدیک به هزار عدد از شعبه‌های خود شدند. بسیاری علت افول سابوی را علاقمند شدن مردم به مصرف محصولات اورگانیک و رستوران‌های محلی می‌دانند.

 

شعبه‌هایی در مکان‌های غیر معمول

یکی از موفقیت‌های سابوی در تعداد و شکل شعباتش است. دلوکا بر این باور بود که هرچه تعداد رستوران‌ها بیشتر شود تعداد مشتریان و در نتیجه آن، فروش شرکت بالاتر می‌رود. بنابراین او از هر فرصتی برای باز شدن یک شعبه جدید استقبال می‌کرد. یکی از برنامه‌های این شرکت برای رشد، باز کردن رستوران‌هایی در شهربازی‌ها بود تا از قدرت کودکان در مجاب کردن والدینشان برای خرید فست‌فود بهره ببرند. یکی دیگر از اقدامات بی‌سابقۀ این شرکت احداث رستوران‌هایی در پایگاه‌های نظامی ارتش آمریکا بود! آن‌ها حتی در زمان نبرد پرل هاربر نیز شعبه‌ای در این منطقه حساس باز کردند! ناگفته نماند که این ولع در باز کردن شعبه با مخالفت‌هایی نیز روبه‌رو شده است. برای مثال بسیاری از صاحبین رستوران‌ها متذکر شده‌اند که باز شدن شعباتی که بسیار نزدیک به هم هستند بر رقم فروش آن‌ها تأثیر منفی گذاشته است. این موج اعتراضات سبب شد تا دلوکا و همکارانش قانونی وضع کردند که از این قرار بود: اگر احداث رستورانی بیشتر از ده درصد بر روی فروش یک شعبه نزدیک به خودش تأثیر منفی بگذارد، اجازه ادامه کار ندارد.

 

استراتژی درست، برگ برنده سابوی!

سابوی از همان ابتدا بی‌اندازه بر روی برندینگ خود کار کرد. استراتژی آن‌ها حق مسلم مشتری است و وعده می‌دهد که با کمترین هزینه سالم‌ترین غذای ممکن را به دست مردم برساند. علاوه بر این، آن‌ها تبلیغات بر روی لوگوی خود را نیز جدی گرفتند تا هر کس از هر فاصله‌ای قادر به تشخیص این لوگو در مکان‌های شلوغ و پررفت‌وآمد شود. شعبات سابوی که معمولاً در داخل ساختمان‌های بزرگی که کارایی‌ای به جز رستوران دارند (مثل مترو، مراکز خرید و تفریحی) واقع شده‌اند روزانه صدها مشتری به خود می‌بینند.

 

اهمیت سلامت غذا

این شرکت زنجیره‌ای به نسبت سایر شرکت‌های همزاد خود غذاهای سالم‌تری ارائه می‌دهد. آن‌ها تا جای ممکن غذاهای خود را سرخ نمی‌کنند و از سبزیجات تازه در محصولاتشان استفاده می‌کنند. یکی از برتری‌های سابوی در مقایسه با بسیاری از رستوران‌ها این است که پخت نان در خود شعبات انجام می‌شود و بسیاری بر این باورند که این اتفاق به بالا رفتن محبوبیت رستوران کمک شایانی کرده است. سابوی همچنین برای سالم‌تر کردن وعده‌های خود نان بدون گلوتن را به گزینه‌های منوی خود اضافه کرده و همواره سعی در استفاده از کمپین‌های لاغری برای تبلیغات محصولات خود کرده است. به علاوه، این رستوران با ساده نگه داشتن منو و محدود کردن آن به چند گزینۀ آشنا (ساندویچ، سالاد و شیرینی) فرایند خرید مشتریان را سریع‌تر و آسان‌تر کرده است. البته این ساندویچ‌ها طعم‌های بسیار گسترده‌ای دارند و از محتویات معمول آن‌ها می‌توان به همبرگر، بیف، سینۀ مرغ، سینۀ بوقلمون، خرچنگ و ماهی تون اشاره کرد.

 

رستورانی با دیوارهایی مملو از لوح تقدیر

سابوی در طول تاریخ جوایز، رکوردها و القاب مختلفی را کسب کرده است که از میان آن‌ها می‌توان به انتخاب شدن به عنوان محبوب‌ترین رستوران زنجیره‌ای ساندویچ‌فروشی در آمریکا توسط مجله رستورانز اند اینستیتوشن و قرار گرفتن در لیست 500 شرکت برتر زنجیره‌ای دنیا در مجله انترپرونور اشاره کرد. علاوه بر این سابوی در نشریات مختلف به عنوان یکی از پررشدترین رستوران‌های تاریخ فست‌فود نام‌گذاری شده است.

 

اگرچه سابوی در سال‌های اخیر با افول زیادی روبه‌رو بوده است اما نگذارید این اتفاق باعث شود فراموش کنید که آن‌ها همچنان هم یکی از بزرگترین مهره‌های دنیای فست‌فود آمریکا و جهان هستند و مسیر آن‌ها باید الگویی برای رستوران‌های زنجیره‌ای دیگر در سراسر دنیا باشد.

 

منابع:

30 Shocking Facts About Subway - The Fact Site

Subway | History & Facts | Britannica

Subway Story - CEO, Founder, History, Founded | Famous Restaurants | Success Story

Subway Logo and the History Behind the Business | LogoMyWay

 

ارتباط با ما
رستوران‌های زنجیره‌ای شیلا
تماس با ما:۰۲۱۵۲۶۰۲

نمادهای الکترونیک
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به رستوران‌های زنجیره‌ای شیلا می‌باشد.
طراحی شده باسایت‌ساز ویترین
سایت‌ساز ویترین