داستان تأسیس رستوران دومینو
دومینو اولین نفسهای خود را زمانی کشید که دو برادر به نام تام و جیمز مانگان یک پیتزافروشی محلی در میشیگان به نام «دومینیک» را در سال 1960 خریداری کردند. تام مانگان برای خرید این رستوران 900 دلار قرض کرده بود اما بعدها به او ثابت شد که این ریسکی بود که میارزید. یک سال بعد جیمز مانگان سهم خود از رستوران را به برادرش میدهد تا از او یک فولکس واگن بگیرد و به این صورت تام مانگان، مالک تام رستوران میشود. او از این فرصت استفاده کرده و اسم شرکت را به پیتزای دومینو تغییر میدهد.
سه شعبۀ اولیه این رستوران در میشیگان راهاندازی شدند و این سه شعبه با سه دایرۀ موجود در لوگوی دومینو به یاد سپرده شدهاند. مانگان در ابتدا قصد داشت با اضافه شدن هر شعبۀ جدید، دایرۀ جدیدی به لوگوی رستوران اضافه کند اما رشد سریع شرکت به او اجازۀ این کار را نداد. در سال 1968 یعنی تنها هشت سال پس از راهاندازی، دفتر اصلی دومینو آتش گرفته و از بین میرود ولی آنها از این اتفاق به خوبی عبور کرده و موفق میشوند که اولین شعبۀ خود خارج از میشیگان را راهاندازی کنند و ده سال پس از این واقعه، دویستمین شعبۀ دومینو آغاز به کار میکند! این پیشرفت خیرهکننده دومینو را به رستورانی با سریعترین رشد بدل کرد. در سال 1998، تام مانگان بعد از 38 سال مدیریت، 93% از شرکت خود را به قیمت یک میلیارد دلار به سرمایهگذاری فروخت و جای خود را به مدیر بعدی یعنی دیو برندون داد. در این زمان فروش رستوران رکورد زده و به مبلغ بیش از 3 میلیارد دلار در سال رسیده بود! از سال 2018 تا کنون ریچارد آلیسون مدیرعامل این رستوران است.
رساندن غذا به دست مشتری
اولین شعبۀ دومینو کوچکتر از آن بود که مردم بتوانند در آن نشسته و غذا بخورند؛ بنابراین از همان ابتدا استراتژی این شرکت بر روی پیک و غذای بیرونبر بود. آنها این استراتژی را تبدیل به یکی از قدرتهای شرکت خود کرده و وعده دادند که غذاهای سفارش داده شدۀ مشتریان را در کمتر از سی دقیقه به دست آنها میرسانند. این ایده تا چند سال موفق بود. اما زمانی که چند مورد عجیب درگیری بین پیک و مشتری اتفاق افتاد آنها تصمیم گرفتند که شعار خود را عوض کرده و تمرکز خود را بر روی رضایت مشتری بگذارند. این به این معنی است که هنگامی که مشتری کوچکترین مشکلی با سفارش خود داشت، آنها سفارش را پس گرفته و پول آنها را برمیگرداندند و یا یک غذای دیگر به آن آدرس میفرستادند. همچنین آنها تکنولوژی کیسۀ داغ را معرفی کردند که کمک میکند غذا تا زمانی که به در منزل مشتری برسد داغ باقی بماند. البته لازم به ذکر است که امروزه در بسیاری از شعبات دومینو قابلیت نشستن و صرف کردن غذا در محل نیز وجود دارد.
جذب مشتری با روشهای نوین!
دومینو در طی دوران کار خود با فراهم کردن امکانات متفاوت و جدید سعی در جذب مشتری کرده. به طور مثال آنها در سال 2016 پهبادهایی را وارد کار خود کرده که غذا را سریعتر به دست مشتری برسانند! همچنین شرکت دومینو رباتی را به دنیا معرفی کرد که خود قابلیت پخت پیتزا و رساندن آن به در منزل مشتری را دارد. علاوه بر این، آنها برای آسانتر شدن ارتباطگیری مشتریان با رستوران این گزینه را اضافه کردند که با فرستادن اموجی پیتزا به اکانت توییتر دومینو میتوان مستقیماً غذا سفارش داد. تلاش آنها برای جذب مشتری در اینجا متوقف نمیشود. آنها کمپینهای مختلفی را نیز برگزار کردند که برخی از آنها با شکست روبهرو شدند. برای مثال در روسیه مسابقهای برگزار کردند که در آن افرادی که خالکوبی طرح لوگوی رستوران را روی بدن خود میزدند میتوانستند تا آخر عمر خود از دومینو پیتزای مجانی سفارش دهند؛ اما تعداد افرادی که حاضر به زدن این خالکوبی شدند انقدر زیاد شد که دومینو مجبور شد حرف خود را پس بگیرد! پیتزای دومینو همچنین همواره تلاش کرده تا مشتریان را از کیفیت غذای خود مطمئن سازد. به طور مثال آنها برای این کار به مدت یک ماه در آشپزخانۀ یکی از شعبههای خود دوربینی نصب کردند تا مشتریان قادر به دیدن پروسۀ پخت غذای خود باشند.
منویی ساده اما باکیفیت!
دومینو در ابتدای کار خود تنها یک پیتزا در دو سایز مختلف و نوشابۀ کوکاکولا میفروخت. آنها در سال 1989 یعنی 29 سال بعد از باز کردن اولین رستوران خود محصول جدیدی به منوی خود اضافه کرده که پن پیتزا نام داشت. چهار سال بعد از این اتفاق، آنها اولین محصول غیر پیتزایی خود یعنی برد استیکس (تکه نان طعمدار) را معرفی کرده و در سالهای بعد کراست پیتزا و بال کبابی را هم به منوی خود اضافه کردند. امروزه غذاهای این رستوران شامل انواع پیتزا، بال سوخاری، ساندویچ، پاستا و دسرهای مختلف میشود.
شعبههایی در سراسر جهان
دومینو یکی از پرشعبهترین رستورانهای زنجیرهای آمریکا در دنیاست. آنها که اولین شعبۀ خارجی خود را در سال 1983 در کانادا تأسیس کردند، در حال حاضر به تمام نقاط دنیا سفر کرده و در تمام قارهها شعبههای متعددی دارند. جالب است بدانید که هند بعد از ایالات متحده پرتعدادترین تعداد رستورانهای دومینو (حدود 1000 شعبه) را داراست.
کمک به خیریه
تام مانگان که خود در یتیمخانه بزرگ شده و کودکی سختی را پشت سر گذاشته بود، علاقۀ زیادی به فعالیتهای خیریه و انساندوستانه داشت و از همان ابتدای کار این علاقه را وارد کسبوکار خود نیز کرد. از همکاریهای این شرکت زنجیرهای با خیریهها میتوان به خیریۀ «آرزو کن» اشاره کرد که در آن دومینو هزینههای برآورده کردن آرزوهای کودکانی با بیماریهای لاعلاج را پرداخت کرد. آنها همچنین از سال 2004 تا امروز حدود 68 میلیون به بیمارستان کودکان سنت جود کمک مالی کردهاند تا درمانی برای کودکان سرطانی پیدا کنند.
دومینو شرکتی باسابقه و قدیمی در عرصۀ فستفود است. آنها با پشتکار و با هدف قرار دادن رضایت مشتری نام خود را به صدر جدول بازار غذایی رسانده و با ماندن سر قولهای خود به مشتریان موفق شدند کلوپی از هوادارن وفادار را برای خود بسازند و شهرت خود را جهانی کنند.
منابع:
Interesting Things You Didn't Know About Domino's Franchise (insider.com)
Partnership - Domino's, Make-A-Wish Foundation Launch National Partnership (entrepreneur.com)
Domino's Pizza History: Founding, Timeline, and Milestones (zippia.com)