مهاجرت و فرهنگ غذایی
برای ورود به بحث لازم است به این نکته اشاره کنیم که با توجه به مهاجرتهای گستردهای که بنا بر شرایط خاورمیانه در سالهای اخیر از این منطقه به اروپا و غرب اتفاق افتاده عجیب نیست که فرهنگ غربی از فرهنگ خاورمیانه تاثیر گرفته باشد. طی تاریخ همواره مناطق و کشورهای مختلف بر فرهنگ غذایی یکدیگر تاثیر گذاشتهاند و این تبادل تا به امروز نیز ادامه دارد. در برخورد دو فرهنگ متفاوت با یکدیگر عادات غذایی یکی از اولین مواردی است تفاوتش به وضوح دیده میشود. در یک منطقه وجود مردمی که عادات غذایی متفاوتی دارند سبب حس شدن نیازهای مختلف شده و این موضوع بازار را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
اثر آشپزی خاورمیانه
شاید برایتان جالب باشد که بدانید مردم منطقه خاورمیانه در دنیا یکی از بیشترین استفادهها را از شبکههای اجتماعی دارند؛ با وجود این داده و با توجه به محبوبیت اینفلوئنسرهای غذایی، موجسازی آنها و سوار شدن سایر سلبریتیها بر روی موج فراگیر شدن محبوبیت غذاهای خاورمیانهای و طرفدار پیدا کردن آنها میان مردم سایر نقاط دنیا اتفاقی کاملاً منطقی است؛ علاوه بر این رنگ و لعاب غذاهای خاورمیانهای هم در کسب این محبوبیت نقش به سزایی ایفا کرده است. مخاطبان گروه یاد شده در شبکههای اجتماعی تصویرمحور همیشه مجذوب زیبایی رنگبندی خوراکیها در بشقابهای خاورمیانهای میشوند و بر کسی پوشیده نیست که ظاهر غذا یکی از عواملی است که افراد را به امتحان کردن غذاهای جدید ترغیب میکند و طبق تحقیقات حتی بر ادراک آنها از طعم نیز اثر میگذارد!
محبوبیت سادگی
یکی دیگر از عواملی که باعث محبوبیت غذاهای خاورمیانهای در دهههای اخیر شده سادگی و طبیعی بودن مواد آنها است. در آماده کردن غذاهای این منطقه علاوه بر زیبایی همواره بر سادگی و به اینکه ترکیبات غذا به طور طبیعی به دست آمده باشند تکیه شده. تبادل فرنگ غذایی بین مردم خاورمیانه و غربیها باعث شده آنها نیز به آنچه که میخورند بیشتر اهمیت بدهند! به عبارت دیگر میتوان ادعا کرد مردم خاورمیانه مواد غذایی خود را با وسواس بیشتری ترکیب و آماده میکنند که حالا، بعد از موج مهاجرت و با معرفی فرهنگ غذایی خود به غربیها این وسواس را تا حدودی به آنها نیز معرفی و تزریق کردهاند.
محبوبیت حلال بودن
یکی دیگر از تغییراتی که میتوان آن را به طور مستقیم مربوط به مهاجرت گسترده مسلمانان خاورمیانه به کشورهای دیگر دانست اهمیت پیدا کردن حلال بودن غذا و دسترسی آسانتر به این دست خوراکیها در کشورهای مقصد مهاجران بوده.
مردم غیر مسلمان با دیدن اهمیتی که مسلمانان برای حلال بودن غذا قائلند به تدریج دست از عقاید قبلی خود کشیدند، کدهای اخلاقی مسلمانان را در ذبح اسلامی پذیرفتند و این موضوع باعث شده است که به استفاده بیشتر از خوراکیهای حلال روی آورند. درواقع حلالخوری به نوعی یکی از ترندهای غذایی مردم در برخی نقاط دنیا تبدیل شده است.
خارج شدن از سایه آشپزی مدیترانهای
پیش از این آشپزی خاورمیانهای به دلایل مختلف، از جمله دلایل سیاسی و تداعیهایی که این نام برای مردم دنیا دارد زیر سایه آشپزی مدیترانهای (که از نظر حرفهای دستهبندی وسیعتری محسوب میشود) باقی مانده بود اما با محبوبیت روز افزون غذاهای خاورمیانهای، مانند حمص و فلافل کمکم این گروه غذاها از زیر سایه نام مدیترانه خارج شدند و آشپزی خاورمیانهای به طور مستقیم به مردم دنیا معرفی شد. در این پروسه نیز شبکههای اجتماعی، تبادل اطلاعات مردم فرهنگهای مختلف با یکدیگر، پوششهای رسانهای و حتی برنامههای آشپزی موثر بودند؛ در پی این معرفی امروزه غذاهای ایرانی، لبنانی، سوریهای و غیره میان مردم دنیا محبوبیت پیدا کرده و توجهی که به حق لایق آن نیز هستند را از دنیا دریافت میکنند.
ممنونیم که تا پایان این یادداشت با بلاگ رستورانهای زنجیرهای شیلا همراه بودید. اگر مطالب فعلی برایتان جالب بوده از شما دعوت میکنیم چرخی در میان پستهای دیگر وبسایت شیلا بزنید و سایر یادداشتهای غذایی ما را نیز دنبال کنید.