جالب است بدانید که این نوشیدنی اوّلین بار در آلمان غربی و با نام فانتای لیمویی در سال ۱۹۵۹ تولید شد. از نام این محصول میتوان فهمید که در ابتدا جزو خط تولید فانتا بوده است. امّا دو سال بعد هنگامی که این فانتای لیمویی پا به بازار بزرگ آمریکا گذاشت با نام اسپرایت به مردم معرفی شد و از آن زمان تا کنون این نام دستنخورده باقی مانده است.
دلیل اصلی وارد شدن اسپرایت به آمریکا، پا گرفتن شرکتی به نام سون آپ با نوشیدنی لیمویی خود بود. اسپرایت قصد داشت تا با تصاحب بازار نوشیدنی لیمویی سون آپ را بطور کامل از لیست رقبای خود خارج کند. سران کوکاکولا در پی مذاکراتی که با شرکتی که بطریهای سون آپ را تولید میکرد داشتند موفق شدند آنها را قانع کنند تا برای کوکاکولا بطری بسازند. همین تلاشها سبب شد که نهایتاً در سال ۱۹۸۹ اسپرایت تبدیل به پرطرفدارترین نوشیدنی لیمویی بازار شود و از آن زمان هیچ شرکتی موفق به کنار زدنش از رتبه اوّل نشده است. امروزه اسپرایت سوّمین نوشیدنی پرطرفدار دنیاست و در ۱۹۰ کشور دنیا فروخته میشود. فراموش نکنید که تنها ۱۹۷ کشور در دنیا وجود دارد و از این رو موفقیت اسپرایت ستودنی است.
امروزه وقتی ما به نام اسپرایت برمیخوریم یک نوشیدنی سفید خنک با بطری سبز رنگ به ذهنمان خطور میکند امّا کلمه اسپرایت پیش از به وجود آمدن این محصول نیز در کمپینهای تبلیغاتی کوکاکولا استفاده میشده. در واقع در دهه ۴۰ این برند مجموعهای از تبلیغها را روانه بازار کرد که شخصیت اصلی آنها یک اِلف مو سپید بود که با نام پسر اسپرایتی شناخته میشد. اگرچه سه سال پیش از ورود اسپرایت به آمریکا (یعنی در سال ۱۹۵۸) تبلیغات پسر اسپرایتی متوقف شد امّا اینطور که پیداست کوکاکولا نام محصول جدید خود را از روی تجربههای موفق پیشین خود انتخاب کرد.
از زمان بوجود آمدن اسپرایت بستهبندی و مارکتینگ این محصول به طور عمده حول محور رنگ سبز بوده است. تا جایی که امروزه ما اسپرایت را تنها با رنگ سبز میشناسیم. علاوه بر این، شرکت کوکاکولا برای دادن هویت بیشتر به این نوشیدنی لیمویی بطری منحصر به فردی برای آن تولید کرده است. تفاوت این بطری با سایر بطریها دندانه دندانه بودن بخشی از بدنه است. البته این دندانهها بدون فکر و تنها برای تزیین روی بطری تعبیه نشدهاند، بلکه نمادی بصری از حبابهای زیاد این نوشیدنی هستند.
اسپرایت از ابتدای کار هدف خود را روی جذب بازار جوان گذاشت و موفق به کشاندن آنها به سمت خود نیز شد. شعار اسپرایت که «از تشنگیات اطاعت کن» بود دیگر تنها یک شعار ساده برای یک نوشیدنی لیمویی نبود، بلکه تبدیل به فرمی از زندگی شده بود که دنبال کردن آرزوها و باور به خود در آن به هرچیز دیگری ارجحیت داشت. یکی از دلایل جذب شدن جوانان به این تبلیغات استفاده از فیگورهای مهم هیپ هاپ بود که از اواخر دهه هشتاد میلادی شروع شده بود. مسئولین کوکاکولا با بهرهگیری از این افراد، همکاری پی در پی با ستارگان اتحادیه ملّی بسکتبال آمریکا (مانند گرنت هیل و لبران جیمز) و نوشتن رپ بر روی قوطیهای اسپرایت توانستند یک کلوپ طرفداران جوان قدرتمند برای خود بسازند. جالب است بدانید برندینگ جوان یاغی اسپرایت تا حدی پیش رفت که در سال ۲۰۰۱ کوکاکولا با هنرمند گرافیتی مشهوری به نام تمپر همکاری کرد تا قوطیهایی که به طرحهای خیابانی او مزیّن شده بودند را روانه بازار کند.
اگرچه طعم اصلی اسپرایت از زمان تولید اوّلیه تاکنون دست نخورده باقی مانده است امّا این بدین معنا نیست که شرکت سعی نکرده تا طعمهای جدیدی را روانه بازار کند. برای مثال در بعضی سالها در فصل تعطیلات اسپرایت چند طعم جدید به منوی خود اضافه کرده است که معمولاً پس از پایان فصل تعطیلات دیگر به فروش نمیرسند. جدا از این شرکت تلاشهای متعددی کرده تا طعمهایی مانند هلو، گیلاس، وانیل، میکس استوایی، انگور و پرتقال را نیز بین مردم جا بیندازد امّا همچنان طعم اصلی اسپرایت پرطرفدارترین نسخه آن است.
امروز با اسپرایت که از پرطرفدارترین محصولات غول اصلی نوشابه سازی دنیا یعنی کوکاکولا است آشنا شدیم. این نوشیدنی تاریخچهای پر فراز و نشیب دارد که با روحیه جوانی و افقهای تازه گره خورده است. امید است این مطلب نیز شما را به این فکر وا داشته باشد که هیچ گاه برای مصرف یک محصول تازه دیر نیست!