تعدادی از سربازان اسپانیایی که در پی ورود نظامی به روستایی در کلمبیا، با استفاده از سیبزمینی در خوراک مردم بومی مواجه شدند، اولین صادرکنندگان این خوراکی به اروپا بودند. البته اولین سیبزمینیهایی که در اروپا کاشته شدند، بسیار تلخ و کوچک بودند و به همین دلیل هم طرفدار زیادی پیدا نکردند.
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید اولین بار چه کسی سیبزمینی را به صورت خلالی درآورد و تصمیم گرفت آن را در روغن سرخ کند! متأسفانه منشأ این غذا به طور دقیق مشخص نیست، اما طبق روایتهایی معروف، تاریخچه این غذا به بلژیک یا فرانسه نسبت داده میشود. طبق برخی روایتهای تاریخی، سیبزمینی اولین بار در اواخر قرن ۱۷ یا ۱۸ میلادی در بلژیک بود که به صورت نوارهای نازکی خرد و سپس در روغن سرخ شدند. مردم این ناحیه عادت داشتند که ماهیهای کوچک را در روغن سرخ کنند و به عنوان بخش اصلی غذای خود سرو کنند. در پی یخ زدن برخی رودخانهها، به فکر مردم افتاد که سیبزمینی را نیز برش زده و در روغن سرخ کنند! از قضا این غذا با طبع مردم سازگار درآمد و به بخشی از رژیم غذایی آنان اضافه شد.
روایت معروفی نیز برای تأیید نسبت دادن این غذا به کشور فرانسه وجود دارد. طبق این روایت، پزشکی فرانسوی به نام «آنتوان آگوستین پارمانتیه» در طول هفت سال زندانی بودن خود، سیبزمینی را در جیره غذایی خود دید. در آن زمان در فرانسه قرن ۱۸، سیبزمینی را تنها برای خوراک گرازها استفاده میکردند، زیرا این ماده غذایی را آلوده و باعث نشر بیماری جذام میدانستند! جالب است بدانید که در همین زمان پارلمان فرانسه کشت سیبزمینی را ممنوع اعلام کرد! اما پارمانتیه که هم پزشک بود و هم مجبور به خوردن سیبزمینی در زندان، باعث رد این ادعا شد. زمانی که این پزشک به کشور خود یعنی فرانسه بازگشت، سیبزمینی را به عنوان مادهای مغذی و مفید معرفی کرد و به شایعات بیاساس درباره آن پایان داد.
پارمانتیه در فرانسه با کار سختی برای تبلیغ سیبزمینی مواجه بود! مردم هنوز اعتقادات قدیمی خود را حفظ کرده بودند و حرف پزشکان را در این باره گوش نمیدانند. در اینجا، این پزشک باهوش، حربههای دیگری را پیش گرفت. او مجلسهای شامی با وجود بعضی از بزرگان کشور نظیر ماری آنتوانت، بنیامین فرانکلین، آنتوان لاوازیه و لویی شانزدهم ترتیب داد و در غذاهای سروشده از سیبزمینی نیز بهره گرفت تا ثابت کند این غذا خطرناک نیست! او همچنین زمینی حاصلخیز را برای کشت سیبزمینی انتخاب کرد و در اطراف آن نگهبانانی گماشت تا مردم گمان کنند محصول آن زمین بسیار ارزشمند است. کار مهم پارمانتیه در اینجا این بود که به نگهبانان گفت که لازم نیست آنها جلوی دزدی را بگیرند! این حربههای پارمانتیه و در ادامه، بروز قحطی در فرانسه، باعث رواج و محبوبیت سیبزمینی در این کشور شد!
پس از محبوبیت این غذا در فرانسه و در همین زمانها بود که سیبزمینی سرخشده نیز ابداع شد و به سرعت در سراسر فرانسه به خصوص در پاریس محبوبیت یافت! این غذا توسط اغذیهفروشیهای خیابانی به غذایی ارزان و خوشمزه و قابل دسترس برای تمام اقشار جامعه بدل شد. این غذا را در ابتدا «سرخشده» یا همان «فرایز» مینامیدند و بعدها به سبب منشأ فرانسوی آن، به آن نام «فرنچ فرایز» را نسبت دادند.
همان طور که دیدید، تمام روایتها درباره تاریخچه فرنچ فرایز، به قرنهای ۱۷ و ۱۸ نسبت داده میشود و ما سند تاریخی موثقی در دسترس نداریم که بدانیم واقعاً اولین بار اهالی کدام کشور بودند که به فکر سرخ کردن سیبزمینی افتادند. لازم به ذکر است که مدتی قبل از اینکه سیبزمینی سرخشده به رژیم غذایی فرانسویان وارد شود، فرانسه درگیر جنگ با اتریش بود. اتریش نیز در نزدیکی بلژیک واقع شده است و بنابراین یک نظریه این است که سربازان فرانسوی نحوه طبخ سیبزمینی به صورت سرخشده را اولین بار از اهالی بلژیک آموختند و با خود به فرانسه آوردند. البته واقعاً نمیدانیم که کدام نظریه درست است! حتی ممکن است اهالی هر دو کشور به صورت همزمان اما به طور مستقل ایده این غذا را کشف کرده باشند.
چیزی که به طور قطع میدانیم این است که محبوبیت جهانی فرنچ فرایز، ناشی از صدور این غذا از فرانسه به آمریکاست. آمریکا با رستورانهای زنجیرهای خود باعث رواج بسیاری از غذاها، از جمله فرنچ فرایز شد. دلیلی که ما امروزه این غذا را به عنوان غذایی فرانسوی میشناسیم هم این است که منشأ ورود این خوراکی به آمریکا، فرانسه بوده است؛ وگرنه درباره منشأ تاریخی و معتبر آن همچنان شبهههایی دارد.
فرنچ فرایز امروزه از محبوبترین پیشغذاها و میانوعدههای جهان محسوب میشود. بعید است بتوانید فستفودی را در جهان پیدا کنید که این غذای خوشمزه را در منوی خود نداشته باشد. این غذا امروزه با انواع سسها و پنیرهای مختلف سرو میشود و هر روزه نیز به محبوبیت آن افزوده میشود. رستوران زنجیره شیلا نیز با آگاهی از محبوبیت فرنچ فرایز، نه تنها این غذا را در منوی پیشغذای و پوتین خود دارد، بلکه فرنچ فرایز یا همان سیبزمینی سرخشده را در کنار غذاهای دیگر خود نظیر انواع پیتزاهای ۲۹ سانتیمتری، انواع استرامبولیها و چیکس استریپس نیز سرو میکند.
منبع:
https://www.todayifoundout.com/index.php/2010/09/the-history-of-french-fries/