بهتر است لیست را با پرطرفدارترین وعده خاورمیانه یعنی حمص آغاز کنیم. این غذا بیشک مهمترین صادرات گیاهی خاورمیانه به غرب به حساب میآید. این خوراک قدمتی حداقل ۸۰۰ ساله دارد و نخستین بار در یک کتاب آشپزی قرن سیزدهم که در قاهره نوشته شده به آن اشاره شده است. حمص در واقع دیپ نخود له شده است که با تاهین، روغن زیتون، سیر و آب لیمو درست می شود و معمولاً به همراه نان پیتا و سبزیجات مختلف مصرف میشود. این وعده سرشار از ویتامین بی و عاری از هرگونه کلسترول است. به همین دلیل یکی از سالمترین غذاهای این منطقه به حساب میآید.
شاورما در حقیقت ساندویچی است که از نان ساج و یا پیتا تهیه میشود و درونش با مرغ یا گوشت گوسفند، سس مایونزی خاص، خیارشور و سیب زمینی سرخ کرده پر میشود. چیزی که شاورما را تبدیل به غذایی هیجان انگیز در غرب کرده، نحوه طبخ و آماده سازی گوشت آن است. میتوان گفت نحوه طبخ این غذا شباهت زیادی به کباب دنر دارد و گوشت شاورما همانند این وعده ترکی بر روی یک میله چرخان میپزد و برای تهیه هر ساندویچ کمی از این گوشت بریده میشود. این نحوه پخت موجب میشود که بافت گوشت از درون نرم و از بیرون ترد باشد. این غذای پرطرفدار ابتدا در منطقهای نزدیک به دریای شام پدید آمد و سپس در ترکیه و سایر نقاط خاورمیانه محبوبیت پیدا کرد.
دومین غذای گیاهی صادراتی محبوب خاورمیانه فلافل است که طبق شواهد این غذا نیز اولین بار در مصر بوجود آمده است. البته بسیاری با این حرف مخالفند و فلافل را به محلهای جغرافیایی متعددی نسبت میدهند امّا قبطیهای مصری ادعا میکنند که فلافل در واقع در ابتدا همان تامیا بوده است که با دانههای باقالی در مصر باستان تهیه میشده است. در هر صورت پای این غذا کمکم به غرب باز شده و امروزه آشپزهای این منطقه فلافل را از ترکیب کردن نخود آسیاب شده، پیاز، جعفری، زیره، گشنیز و ادویجات مختلف تهیه میکنند و معمولاً آن را به همراه نان پیتا سرو میکنند. اگر این غذا به درستی سرخ شود باید بافت بیرونی آن ترد و بافت درونی آن نرم باشد. شاید برای شما جالب باشد که بدانید کلمه فلافل در واقع جمع فلفل است و به طعم نسبتاً تند این غذا اشاره دارد.
این غذا که به پیتزای عربی نیز شهرت دارد در واقع یک نان گرد است که روی آن با پنیر، گوشت چرخ کرده و سبزی زعتر پر شده است. زعتر همان آویشن آسیاب شده است که با کنجد و سماق ترکیب شده است. ماناکیش نه تنها در زمان ناهار و شام، بلکه از وعدههای محبوب برای صبحانه در کشورهای عربی است. این غذای پرطرفدار متعلق به قشر خاصی نیست و نمونههای مختلف آن را میتوان هم در کنار خیابان و هم در رستورانهای لوکس پیدا کرد. در کشورهای عربی این باور وجود دارد که ماناکیش و محتویاتش افراد را باهوشتر میکند. اگرچه باید به این نکته اشاره کرد که این باور هیچ پایه علمیای ندارد و تنها یک افسانه محلی است.
درست است که ریشههای این میانوعده پنیر سرخشده حاصل از شیر بز و گوسفند به قبرس برمیگردد، اما در اروپا هالومی تقریباً در منوی هر رستوران سوری و ترکی نیز وجود دارد. مشتریان این غذا معمولاً میل دارند که آن را در حال حرکت و به صورت ساندویچ (با محتویات کاهو، گوجه و پیاز) صرف کنند. اگرچه بعضی افراد نیز ترکیبی عمل میکنند و هالومی را به همراه ساندویچ شاورما و یا فلافل خود میخورند. در هر صورت این وعده هر طور میل شود شما میتوانید از یک چیز مطمئن باشید: در زمان تهیه این پنیر هیج باکتری و اسیدی به آن اضافه نمیشود.